BOEDAPEST TIP 3: GELLÉRTHEUVEL

Als je wilt genieten van een mooi en ver uitzicht over de Hongaarse hoofdstad, dan kun je uitstekend terecht op de Gellértheuvel. Vooral de rivier de Donau is vanaf hier goed te bewonderen en je kunt ook duidelijk zien hoe de rivier door de stad heen meandert. Al van ver kun je de Gellértheuvel herkennen door het monument dat prijkt om de top.

De naam van de heuvel komt van de bisschop Gellért Sagredo. De missie van deze bisschop was om het christelijk geloof te verspreiden onder de Magyaren. Toch doet de legende ons geloven dat deze bisschop door opstandige Magyaren in een ton van deze heuvel zou zijn afgeduwd. Naast dat je hier kunt genieten van een prachtig uitzicht over Boedapest zijn er ook een aantal bezienswaardigheden te vinden op deze berg. Zo zijn de citadel en het Gellértmonument een extra reden om deze heuvel te bezoeken.

De citadel

De citadel bevindt zich bovenop de Gellértheuvel. Deze citadel is tot stand gekomen tussen 1850 en 1854 in opdracht van de Habsburgers die het toen voor het zeggen hadden. Met het bolwerk moest de stad beter in de gaten gehouden kunnen worden. Destijds had het bolwerk een lengte van 200 meter en een hoogte van 6 meter. De muren waren 3 meter hoog. In 1867 trad het Oostenrijks-Hongaars compromis in werking. Dit werd gezien als een overwinning op de Habsburgers die toen hun macht verloren. Symbolisch werd een deel van de muren van de citadel neergehaald. Ook kreeg de citadel een nieuwe bestemming als onderkomen van de huzaren. Hiermee bleef het van strategisch belang. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier troepen van de Duitse SS gestationeerd die vanuit het bolwerk toezicht hielden op de Hongaarse hoofdstad.

Tegenwoordig wordt de citadel niet meer gebruikt als bastion. Naast de huidige rol van het bouwwerk als uitzichtpunt over Boedapest, is er ook een hotel gevestigd. Daarmee is het ook één van de mooiste plekken om tijdens een meerdaags bezoek aan de stad te verblijven.

citadel

Het vrijheidsmonument

Het kenmerkende beeld dat al van veraf te zien is en daarmee de Gellértheuvel duidelijk markeert is het vrijheidsmonument. Het monument staat dan ook sinds 1947 aan de top van de heuvel te pronken. Oorspronkelijk was dit beeld een eerbetoon aan de Russische soldaten die de stad hadden bevrijd van de Nazi’s. Het beeld dat is ontworpen door de Hongaarse beeldhouwer Kisfaludi Strobl, is geplaatst op een hoog voetstuk en beeldt een vrouwenfiguur uit die een palmblad in haar handen draagt. Daarnaast wordt het beeld door nog twee andere beelden geflaneerd die de vooruitgang en het kwaad symboliseren. Tot de val van het communistische regime stond er ook een beeld van een soldaat dat inmiddels verhuisd naar een andere locatie, het ‘Mementopark’.

Grotkerk

Wanneer je de Gellértheuvel bezoekt kun je tijdens je afdaling van de heuvel de grotkerk bezoeken die te vinden is aan de zuidelijke helling van de heuvel. Deze in een grot gerealiseerde kerk bestaat al sinds 1926 en moest onder het regime van de communisten in 1951 haar deuren sluiten. De kerk was gebaseerd op het Mariaheiligdom in het Franse Lourdes. In de periode van 1926 tot 1951 woonden een vijftiental paters die de locatie met de sluiting moeten verlaten. Sinds 1989 is de kerk weer geopend. Deze heropening werd gedaan door de toenmalig Paus Johannes Paulus II. In de kerk vind je een afbeelding van een Poolse arend, een granieten altaar en een kopie van het wereldberoemde icoon ‘de zwarte madonna van Częstochowa’.

Het Gellértmonument

De naamgever van de heuvel wordt vereerd met een monument. Het Gellértmonument staat sinds 1904 te pronken op de heuvel. Het twaalf meter hoge beeld stelt de bisschop voor en is geplaatst waar de bisschop volgens de overlevering zou zijn omgebracht door de Magyaren. Overtuigend houdt Gellért een kruis in zijn hand terwijl aan zijn voeten een boze Magyaar naar hem kijkt die duidelijk door ontzag is bevangen. Naast het prachtig beeld horen de zuilenrij en de waterval bij het monument dat je het beste kunt bewonderen vanaf de Elisabethbrug.

Gellértmonument